Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ξεκρέμαστοι από σήμερα οι υπάλληλοι της ΑΤΕ κι όμως δεν ιδρώνει τ' αυτί κανενός


Εν μια νυκτί και μάλιστα Παρασκευή,27 Ιουλίου, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ξεπούλησε την Αγροτική Τράπεζα αντί πινακίου φακής στην Πειραιώς!Εβγαλε δε μια λιτή ανακοίνωση η ΤτΕ δια της οποίας γνωστοποιούσε τη μεταβίβαση της ΑΤΕ για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Κάπου εκεί ανακοινώθηκε πως:"Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της δεσμεύτηκε ότι διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας"!

Αυτά έγιναν γνωστά εκείνο το βράδυ αλλά η παγκόσμια πρωτοτυπία έγινε γνωστή αργότερα!
Προσλαμβάνονται μεν στην Πειραιώς αλλά ως καινούργιοι και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων-εξαγορών ίσχυε ότι οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού της εξαγοραζόμενης εταιρείας μεταφέρονταν αυτούσιες στο νέο σχήμα χωρίς οι εργαζόμενοι να χάνουν κάποια από τα δικαιώματά τους (π.χ. εξαγορά Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος από Εγνατία Τράπεζα, Τράπεζας Εργασίας από Eurobank, Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης από Τράπεζα Πειραιώς κτλ).Το ίδιο συνέβη και πρόσφατα στη Νέα PROTON,όπου μάλιστα έγινε και μια αρκετά μεγάλη εθελούσια έξοδος υπαλλήλων με αποζημίωση κατά πολύ μεγαλύτερη από τη νόμιμη αποζημίωση απόλυσης.

Νέα ήθη,καινούργιες πρακτικές από την Πειραιώς με τις ευλογίες Βρούτση και λοιπών
Σήμερα λοιπόν καλούνται οι υπάλληλοι να υπογράψουν τις απολύσεις τους από την ΑΤΕ και την πρόσληψή  τους στην Πειραιώς από το μηδέν.Πράγμα που σημαίνει ότι εργαζόμενοι με 20,25,30 και 35 χρόνια υπηρεσίας  ξεκινάνε πρακτικά από την αρχή τα εργασιακά τους δικαιώματα και αν για οποιοδήποτε λόγο η Πειραιώς αποφασίσει σε 1-2 χρόνια ή και πιο νωρίς ότι δεν τους χρειάζεται, μπορεί να τους απολύσει καταβάλοντας τους 1 μεικτό μισθό ή και λιγότερο!
Τόσα χρόνια εργασιακού βίου διαγράφονται μ' ένα φιρμάνι.

Χάνουν αποζημίωση και εφάπαξ:
Συναποφάσισαν οι εγκέφαλοι ερήμην των εργαζομένων ότι οι απολυμένοι θα αποζημιωθούν από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ (αντί να μεταφερθούν τα δικαιώματά τους στην Πειραιώς) ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ περισσέψουν διαθέσιμα από τα στοιχεία του "κακού" ενεργητικού που θα εκποιηθούν.
Η αποζημίωση θα λάβει χώρα μετά τη λήξη της διαδικασίας εκκαθάρισης,η οποία αναμένεται μετά από 15-20 χρόνια (πχ η εκκαθάριση της Τράπεζας Κρήτης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί!).

Από έγκυρες πηγές μάθαμε την άποψη των κυβερνώντων για την περίπτωση που η Τράπεζα Πειραιώς προχωρήσει στην απόλυσή τους (κάτι που είναι αναμενόμενο να συμβεί αφού στο ίδιο τετράγωνο υπάρχουν υποκαταστήματα και των δύο τραπεζών,χώρια τα ασύμφορα της ΑΤΕ σε απομονωμένες περιοχές):
"Εχουμε 1 εκατομμύριο ανέργους ήδη,οπότε κάποιες εκατοντάδες ακόμα είναι σταγόνα στον ωκεανό"!

Από την πλευρά της καινούργιας εργοδοσίας  όταν τέθηκε το θέμα των αποζημιώσεων ελέχθη:"δεν φτάνει που θα έχουν δουλειά,θέλουν και αποζημίωση"!

Οσο για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο κεφαλόσκαλο της συνταξιοδότησης μόνο ο Θεός ξέρει με ποιο καθεστώς και πότε  θα συνταξιοδοτηθούν αλλά και τι θα πάρουν ως εφάπαξ.
Ακούγεται ένα ποσόν των 18.000 ευρώ αλλά κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι θα δοθεί.

Ξεκρέμαστοι λοιπόν από σήμερα οι υπάλληλοι της ΑΤΕ αλλά δεν ιδρώνει  τ' αυτί κανενός!Δεν κουνιέται φίλο λες και μας έχουν ραντίσει όλους με αναισθητικό!
Τα δε συνδικαλιστικά σωματεία απ' ότι μάθαμε συστήνουν στον κόσμο να υπογράψει τις απολύσεις και τις προσλήψεις  με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος κι ας μην έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί βασικά πράγματα.
Τώρα ψάχνουν νομικούς-εργατολόγους για να μάθουν τι μέλει γενέσθαι ειδικά με όσους ήταν να βγουν στη σύνταξη σε λίγους μήνες αλλά και με γενικότερα θέματα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Σίγουρα αιφνιδιάστηκαν από την ξαφνική απόφαση της μεταβίβασης,όμως και δυο βδομάδες πέρασαν ήδη αλλά και υποψιασμένοι θα έπρεπε να ήταν για τις προθέσεις τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της Πειραιώς.

Επιτρέπονται οι απολύσεις όσων προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ;
Το σύνολο των υπάλληλων της ΑΤΕ ανέρχεται περίπου στις 5 χιλιάδες εκ των οποίων περίπου 3 χιλιάδες έχουν μπει μέσω ΑΣΕΠ.Αν ισχύει ότι δεν επιτρέπονται απολύσεις όσων μπήκαν μέσω του ΑΣΕΠ αλλά μόνο μετάταξη σε άλλη υπηρεσία,μήπως προκύπτουν κι άλλα νομικά θέματα σε όσα διαδραματίζονται σήμερα;
Και τι θα συμβεί σε μια μαζική προσφυγή όλων αυτών στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom