Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Στην Ελλάδα ζεις μόνο αν έχεις λεφτά! Αδιέξοδο για συνταξιούχο στη Μυτιλήνη,που ταλαιπωρείται άγρια από τον ΕΟΠΥΥ


Σε Γολγοθά εξελίσσεται η προσπάθεια ενός συνταξιούχου στη Μυτιλήνη να εξασφαλίσει τις απαραίτητες γι’ αυτόν ενεσοθεραπείες, από το ταμείο του στον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Δημήτριος Φραντζής, 61 ετών και συνταξιούχος της ΔΕΗ, είναι αλλεργικός και χρειάζεται ενεσοθεραπείες. Μέχρι το τέλος Απριλίου, επισκεπτόταν για την χορήγησή τους τη μοναδική γιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας που υπάρχει στο νησί, ο οποία, όμως, είναι ιδιώτης.

Από την 1η Μαρτίου, με την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, οι επισκέψεις του σε ιδιώτη γιατρό δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν. Ο κος Φραντζής, προσπαθώντας να βρει λύση στο πρόβλημα εξασφάλισης των ενεσοθεραπειών του, επικοινώνησε με τον κ. Βουδούρη, πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, για να τον ενημερώσει ότι πολλές ειδικότητες γιατρών στη Λέσβο δεν έχουν υπογράψει να συμβληθούν στον ΕΟΠΥΥ.

Ο κος Βουδούρης του απάντησε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και έχει υπογράψει σχετική τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία, μπορούν οι ασθενείς να επισκέπτονται μη συμβεβλημένους γιατρούς και να καταθέτουν τις αποδείξεις τους στο ταμείο, ώστε να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους. Ο κ. Φραντζής ζήτησε από τον κ. Βουδούρη να του αποστείλει αντίγραφο της τροποποίησης αυτής, το οποίο, όμως, δεν έλαβε ποτέ. Μετά από συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ, πληροφορήθηκε ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια τροποποίηση.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τον πληροφόρησαν ότι, για να νοσηλευτεί, έπρεπε να επισκεφτεί δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας. Όσον αφορά τη μετακίνησή του ως εκεί με καράβι, το ταμείο θα του επέστρεφε τα έξοδα, αλλά μόνο για τρίτη θέση- κατάστρωμα, δηλαδή, όπου θα έπρεπε να ταξιδέψει δύο εικοσιτετράωρα, όντας ασθενής- με την προϋπόθεση ότι θα προσκόμιζε βεβαίωση, που να πιστοποιεί ότι έκανε τις εν λόγω ενεσοθεραπείες.

Ο κ. Φραντζής, όντως, ταξίδεψε στην Αθήνα και επισκέφτηκε γιατρό του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ, απ’ όπου και πήρε μια βεβαίωση, την οποία και προσκόμισε στο ταμείο του.

Τον πληροφόρησαν, όμως, ότι δεν είναι η κατάλληλη. Συγκεκριμένα, όπως μας κατήγγειλε ο κος Φραντζής του είπαν, ότι έπρεπε να προσκομίσει βεβαίωση που να πιστοποιεί «βραχεία νοσηλεία μετά κλίνης».

Όταν ο κος Φραντζής επικοινώνησε ξανά με το ΣΩΤΗΡΙΑ, του απάντησαν ότι δίνουν πάντα την ίδια βεβαίωση σε όλους τους ασθενείς, ότι δεν έχουν κρεβάτια -άρα πώς θα μπορούσε η νοσηλεία να είναι «μετά κλίνης»- και ότι η δίωρη επίσκεψή του, διότι τόσο χρειάστηκε για την ενεσοθεραπεία, δεν θεωρείται «βραχεία νοσηλεία». Αποτέλεσμα ήταν να μην πάρει ποτέ τα χρήματα για τη μετακίνησή του ως την Αθήνα και ο συνταξιούχος.

Ο ίδιος, αγανακτισμένος και απογοητευμένος από την έλλειψη οργάνωσης της κρατικής μηχανής, μας είπε: «Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλοι εδώ στο νησί. Τελικά, το συμπέρασμα είναι ότι μόνο αν έχεις χρήματα να πληρώσεις γιατρό, θα ζήσεις. Και δυστυχώς, ζούμε σε εποχές που ο κόσμος στερείται χρημάτων.»
http://www.isotimos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom