Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Το κυβερνητικό θρίλερ και η επιστολή παραίτησης Ράπανου από ένα υπουργείο που δεν ανέλαβε ποτέ


Ακέφαλο ουσιαστικά παραμένει το υπουργείο Οικονομικών λίγα μόλις 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά την απόφαση του Βασίλη Ράπανου να γνωστοποιήσει στον πρωθυπουργό την άρνησή του να αναλάβει το υπουργείο. Το παρασκήνιο της αντικαταστασής του είναι έντονο τις τελευταίες ώρες και η ονοματολογία..."ξαναφουντώνει".
Το όνομα του υπουργού Οικονομικών θα ανακοινωθεί σήμερα, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά με των Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη που θα γίνει στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά.
Τα ονόματα που "παίζουν"
Πολλά ήταν τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι της συζήτησης για την αντικατάσταση του Βασίλη Ράπανου αλλά οι επιλογές...περιορισμένες.

Αρχικά έγινε τηλεφώνημα από συνεργάτες του Πρωθυπουργού στον Τάσο Γιαννίτση, ο οποίος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr, την ώρα του τηλεφωνήματος βρισκόταν στον θάλαμο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο Βασίλης Ράπανος. Ο κ.Γιαννίτσης δήλωσε κατηγορηματικά οτι δεν ενδιαφέρεται για την θέση του υπουργού οικονομικών για να ξεκινήσει εκ νέου η βολιδοσκόπηση άλλων προσώπων.
Το όνομα του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα είναι αυτό που συζητείται πολύ έντονα, τις τελευταίες ώρες. Φαίνεται ότι ο κ. Στουρνάρας είναι αποδεκτός από όλες τις πλευρές και κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί.  
Ποια ονόματα συζητάει η ΔΗΜΑΡ
Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, μιλώντας στον Real Fm στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου, ερωτηθείς ποια στοιχεία θα πρέπει να συγκεντρώνει ο νέος υπουργός Οικονομικών μετά την παραίτηση του Βασίλη Ράπανου, απάντησε :"Αντίστοιχα προσόντα, εμπειρίες, γνώση του αντικειμένου και κυρίως μίας επαφής με την Ε.Ε. για να μπορεί να διαπραγματευτεί".
Όταν ρωτήθηκε για τρία συγκεκριμένα πρόσωπα, δηλαδή για τους Γιάννη Στουρνάρα, Γιώργο Ζανιά ή Λουκά Παπαδήμου ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ κ. Χατζησωκράτης τόνισε ότι "τα στοιχεία που σας είπα τα πληρούν". Επισήμανε, ωστόσο, ότι το θέμα είναι μεταξύ των κριτηρίων ανάδειξης θα είναι "να δοθεί ένα μήνυμα νέας πνοής".
Ετσι φτάσαμε στην αντικατάστασή Ράπανου
Τα σενάρια για την αντικατάσταση του Βασίλη Ράπανου άρχισαν να γράφονται από την στιγμή που διοικητής της Εθνικής Τράπεζας μπήκε στο νοσοκομείο μετά την κατάρρευσή του μέσα στο υπουργείο οικονομικών την περασμένη Παρασκευή.
Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που έγιναν να μην γίνουν γνωστές οι συζητήσεις για την αντικατάσταση, ο Βασίλης Ράπανος είχε ήδη πάρει την απόφασή του. Το βράδυ πριν από την κατάρρευσή του μιλούσε,στο σπίτι του, για τους προβληματισμούς του σε σχέση με την ανάληψη των καθηκόντων του με τον φίλο και στενό συνεργάτη του Τάσο Γιαννίτση.
Για τον Βασίλη Ράπανο όλα είχαν τελειώσει όταν δεν έγιναν αποδεκτά τα ονόματα που πρότεινε για να πλαισιώσουν το οικονομικό επιτελείο, όπως του Γιάννη Στουρνάρα και του Τάσου Γιαννίτση.
Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο και οι παρατηρήσεις από τους γιατρούς του που τον παρακολουθούν εδώ και πολύ καιρό,λόγω μίας σοβαρότατης περιπέτειας που πέρασε, τον οδήγησαν  στην άμεση κοινοποίηση των προθέσεων του στον Πρωθυπουργό. 'Ετσι,φτάσαμε στην επιστολή του το απόγευμα της Δευτέρας.
 Όπως ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Ράπανος, η κατάσταση της υγείας του, προς το παρόν, δεν του επιτρέπει να ασκήσει με πληρότητα και επάρκεια τα καθήκοντα του υπουργού.
"Αγαπητέ κ. πρωθυπουργέ,
Με την επιστολή μου αυτή επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου με την εξαιρετικά τιμητική πρότασή σας να αναλάβω τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών, πρόταση που είχε τη συναίνεση και των προέδρων των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή σας. Στην πρότασή σας απάντησα θετικά με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομίας μας και της ευθύνης που αναλάμβανα.
Το πρόσφατο συμβάν που οδήγησε στην εισαγωγή μου σε νοσοκομείο δείχνει ότι το πρόβλημα της υγείας μου δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως. Μετά από συζητήσεις που είχα με τους θεράποντες ιατρούς μου, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση της υγείας μου, προς το παρόν, δεν είναι αυτή που θα μου επέτρεπε να ασκήσω με πληρότητα και επάρκεια τα καθήκοντά μου. Για το λόγο αυτό λυπούμαι πολύ που δεν μπορώ τελικά να αποδεχτώ την τιμητική σας πρόταση.
Κύριε πρωθυπουργέ,
Στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει, για υπέρβαση της κρίσης και ανάπτυξη της χώρας μας μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής οικογένειας, επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ ολόψυχα κάθε επιτυχία και να σας διαβεβαιώσω ότι στο μέτρο των δυνάμεων μου θα συνεχίσω να εργάζομαι για την ευόδωση της εθνικής προσπάθειας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Βασίλης Θ. Ράπανος"
 Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε δεκτή την επιστολή παραίτησης του και σε επιστολή του προς τον κ. Ράπανο αναφέρει:
"Θέλω πριν απ΄ όλα να σου ευχηθώ περαστικά για το πρόβλημα της υγείας σου. Σε ευχαριστώ για την προθυμία με την οποία αποδέχθηκες το ρόλο που σου ανέθεσα, και εύχομαι να ανακτήσεις σύντομα τις δυνάμεις σου και να προσφέρεις στην εθνική προσπάθεια.
Ξέρω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στις πολύτιμες υπηρεσίες σου και σε ευχαριστώ που, παρά την περιπέτεια σου, δηλώνεις «παρών». Και πάλι με τις καλύτερες ευχές μου και τις ευχαριστίες μου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom