Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Η συνταγή της τρόικας για διαδικτυακή κυβέρνηση hi-tech

...τις ίδιες μπαρούφες έλεγε κι ο Γιωργάκης και τον... έφυγαν νύχτα!
Οχι τίποτα άλλο δηλαδή αλλά η μη επαφή του πολίτη με το δημόσιο υπάλληλο θα αχρηστεύσει και τον οδηγό ορθής διοικητικής συμπεριφοράς που παρουσίασε πρόσφατα ο Ρέππας!

Eνα διαφορετικό Μέγαρο Μαξίμου και μια ηλεκτρονικά δικτυωμένη διοικητική μηχανή (με γενική εφαρμογή του e-government) σχεδιάζει για την Ελλάδα η τρόικα. Τα γραφήματα που εξασφάλισε κατ' αποκλειστικότητα «Το Βήμα της Κυριακής» αποτυπώνουν τις δομές του κράτους και της κυβέρνησης του... μέλλοντος, με την εφαρμογή των «βέλτιστων πρακτικών» που υπόσχονται ότι θα μεταφέρουν στην Ελλάδα ειδικοί από τη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου σχεδιασμού θα έχει η πολυπληθής υπηρεσία της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Αθήνα, υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, η οποία προβλέπεται ότι θα εγκατασταθεί σε κτίριο της οδού Πειραιώς.

Το δαιδαλώδες εκ πρώτης όψεως σχήμα της διυπουργικής συνεργασίας προορίζεται για να αντικαταστήσει το ξεπερασμένο κατά τους δανειστές μοντέλο λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου. Ανάλογες σκέψεις υπήρχαν και επί πρωθυπουργίας του κ. Γ. Παπανδρέου. Ξένοι ειδικοί «στρατολογήθηκαν», σεμινάρια και παρουσιάσεις (powerpoint) ενώπιον υπουργών έγιναν, αλλά όλα τα σχέδια οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.
Το νέο πλάνο προβλέπει ότι το πρωθυπουργικό γραφείο θα επικοινωνεί άμεσα με μια Επιτροπή Πληροφόρησης και Επικοινωνίας, η οποία θα αποτελεί το νευραλγικό σημείο διαβίβασης όλων των εντολών. Σε αυτή θα υπάγεται μια κεντρική Διευθυντική Επιτροπή, η οποία θα περιλαμβάνει γενικούς γραμματείς και έναν διευθυντή λειτουργιών. Ο τελευταίος θα έχει παράλληλα τον τίτλο του γενικού διευθυντή ή διευθυντή της κυβέρνησης και ο ρόλος του θα είναι ο συντονισμός της επικοινωνίας με τα υπουργεία μέσω ειδικών μονάδων που θα ασχολούνται με τη διοίκηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Γάλλοι εμπειρογνώμονες παρέχουν ήδη τεχνική βοήθεια, ενώ τον Μάρτιο προστέθηκαν γερμανοί ειδικοί για να συνδράμουν τη «διοικητική μεταρρύθμιση σε αποκεντρωμένο, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο» αναφέρει η Ομάδα Δράσης στην έκθεσή της.Η νέα δομή της γενικής κυβέρνησης θα στηρίζεται στην ευρεία εφαρμογή πλήρως αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία θα επικοινωνούν μεταξύ τους και θα ελέγχονται από μια κεντρική μονάδα, τον ηλεκτρονικό εγκέφαλο του κράτους.
Το κλειδί θα είναι το Διαδίκτυο. Το γράφημα δεν προβλέπει απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τον δημόσιο υπάλληλο. Επικοινωνούν ηλεκτρονικά. Επί παραδείγματι, ο πολίτης υποβάλλει τηλεφωνικά ή μέσω Διαδικτύου μια αίτηση η οποία περνάει από τον κεντρικό εγκέφαλο και κατευθύνεται στο Κέντρο Δεδομένων Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό είναι το εσωτερικό δίκτυο το οποίο μοιράζει αυτόματα το αίτημα που πολίτη στον αρμόδιο δημόσιο υπάλληλο.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom