Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Σποράδες: Προειδοποιούν με αποχή από τις εκλογές


Με δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμη και με αποχή από τις εκλογές, απειλούν οι φορείς των νησιών
Με αποχή από τις προσεχείς εθνικές εκλογές, κλείσιμο των δήμων, καθώς και αποκλεισμό των λιμανιών προειδοποιούν οι Δημοτικές Αρχές των νησιών των Βορείων Σποράδων, στην περίπτωση κατά την οποία εγκριθεί από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών η πρόταση της Hellenic Seaways σχετικά με την εκτέλεση τριών δρομολογίων την εβδομάδα από το Βόλο το χρονικό διάστημα μέχρι και τις 15 Ιουνίου. Οι δήμοι ζητούν δρομολόγια σε καθημερινή βάση με συμβατικό πλοίο. Στη σχετική απόφαση κατέληξαν χθες, με την έγκριση ψηφίσματος, το οποίο θα αποσταλεί στην αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, στο πλαίσιο του περιορισμού των λειτουργικών της εξόδων λόγω οικονομικής κρίσης, υπέβαλε πρόταση στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για περικοπή των δρομολογίων της από το λιμάνι του Βόλου προς τα αντίστοιχα των νησιών των Βορείων Σποράδων.
Σύμφωνα με την πρόταση, από τις 24 Απριλίου και μέχρι τις 15 του ερχόμενου Ιουνίου θα εκτελούνται τρία ακτοπλοϊκά δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή, από το Βόλο προς τα νησιά.
Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται και η εκτέλεση, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενός δρομολογίου του φλάινγκ κατ τα Σάββατα με αναχώρηση από το Βόλο και ενός αντίστοιχου τις Κυριακές με αναχώρηση από τα νησιά.
Η πρόταση βρίσκεται ήδη προς έγκριση στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, ξεσηκώνοντας «θύελλα» αντιδράσεων στα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Χθες συγκλήθηκε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, ενώ στη Σκόπελο και την Αλόννησο πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις μεταξύ των Δημοτικών Αρχών και φορέων.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να διαχωρίζει τη θέση της, ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο, με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο άλλων δήμων, θα αποσταλεί στην αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι Δημοτικές Αρχές είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, στην περίπτωση κατά την οποία εγκριθεί από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών η πρόταση της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Το πλάνο των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει αποχή από τις προσεχείς εθνικές εκλογές, κλείσιμο των δήμων και αποκλεισμό των λιμανιών των νησιών, προκειμένου να καθίσταται αδύνατη η προσέγγιση των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων.
Όπως ορίζεται στο σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας, οι δυναμικές κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν αμέσως με την εγκριτική υπογραφή του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στην πρόταση της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Οι Δημοτικές Αρχές ζητούν την άμεση απόσυρση της πρότασης και την εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από το λιμάνι του Βόλου προς τα αντίστοιχα των νησιών των Βορείων Σποράδων σε καθημερινή βάση με συμβατικό πλοίο.
Όπως υποστηρίζεται, με την περικοπή των δρομολογίων σε τρία την εβδομάδα το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ξεκινά η νέα τουριστική περίοδος, θα προκύψουν προβλήματα στις μετακινήσεις των νησιωτών και των επισκεπτών, αλλά και στην τροφοδοσία των νησιών με είδη πρώτης ανάγκης.
«Στην περίπτωση κατά την οποία» επισημαίνει ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νίκ. Πλωμαρίτης «δεν έχουμε δρομολόγια σε καθημερινή βάση, θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Με την έγκριση της απόφασης θα κλείσουμε τους δήμους, οι οποίοι δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Θα αποκλείσουμε τα λιμάνια, προκειμένου να καθίσταται αδύνατη η προσέγγιση επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων και δεν θα επιτρέψουμε να στηθούν κάλπες στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Δεν υποχωρούμε, διότι, αν μέχρι τις 15 του ερχόμενου Ιουνίου τα δρομολόγια περιοριστούν σε τρία την εβδομάδα, θα καταστραφούμε. Με την υπογραφή της έγκρισης από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στην πρόταση της Hellenic Seaways ξεκινάμε αμέσως δυναμικές κινητοποιήσεις. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει υπογράψει σύμβαση με το αρμόδιο Υπουργείο για την εκτέλεση δρομολογίων καθημερινά με συμβατικό πλοίο και είναι υποχρεωμένη να την τηρήσει» τονίζει ο Δήμαρχος Σκιάθου.
Από την πλευρά του, τέλος, ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελής σημειώνει ότι «βρεθήκαμε προ τετελεσμένων, ξαφνικά και απροειδοποίητα η Hellenic Seaways θέλει να περικόψει τα δρομολόγιά της και να αποκλείσει ακτοπλοϊκά τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Δεν είναι δυνατό να περικοπούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από το λιμάνι του Βόλου προς τα αντίστοιχα των νησιών των Βορείων Σποράδων σε τρία την εβδομάδα και μάλιστα με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Συνέπεια θα είναι οι κάτοικοι των νησιών μας να μην μπορούν να μετακινούνται από και προς το Βόλο, οι επισκέπτες μας να μην έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τις διακοπές τους, ενώ προβλήματα θα προκύψουν στην τροφοδοσία με είδη πρώτης ανάγκης. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, στην περίπτωση κατά την οποία εγκρίνει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών την πρόταση της πλοιοκτήτριας εταιρείας» καταλήγει ο Δήμαρχος Σκοπέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom