Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Γίνε Αγρότης στο Μαρούσι! ...μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Δήμου κόντρα στην οικονομική κρίση

Ο Δήμος Αμαρουσίου δημιουργεί δημοτικούς λαχανόκηπους αξιοποιώντας ελεύθερους χώρους στο Μαρούσι για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών από τους ίδιους τους κατοίκους

Τελετή παράδοσης του χώρου: Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου 10 π.μ.

Στην αξιοποίηση ελεύθερων χώρων στο Μαρούσι για τη δημιουργία δημοτικών λαχανόκηπων που θα καλλιεργούν και θα παράγουν για ίδια χρήση οι δημότες και κάτοικοι Αμαρουσίου, προχωρά ο Δήμος. Η δράση υλοποιείται σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των νοικοκυριών της πόλης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και της ενεργοποίησης των πολιτών κόντρα στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης. Η τελετή παράδοσης του χώρου θα γίνει τη Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου στις 10 π.μ.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, η δράση ξεκινά αρχικά με τη διάθεση περίπου 50 μικρών τεμαχίων γης στους ενδιαφερόμενους κατοίκους στον ελεύθερο χώρο στη συμβολή των οδών Ανδρόνικου (συνέχεια Αγίου Κωνσταντίνου), Αυτοκράτορος Ηρακλείου και Δωδεκανήσου (περιοχή Νέο Τέρμα), και προσεχώς θα συνεχιστεί και σε άλλους ελεύθερους χώρους της πόλης που θα διαμορφωθούν κατάλληλα από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Αφού έγινε η απαραίτητη προετοιμασία του εδάφους, η έκταση κατατμήθηκε σε τεμάχια έκτασης 25 τ.μ. ανά δικαιούχο. Στο σημείο θα υπάρχει διαθέσιμη δεξαμενή ύδατος για πότισμα καθώς και αποθήκη με τα απαραίτητα σκαπτικά εργαλεία. Ειδικά κατά το πρώτο στάδιο της εφαρμογής θα υπάρχει δυνατότητα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα καλλιέργειας.

Οι δημότες και κάτοικοι Αμαρουσίου που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία καλλιεργώντας και παράγοντας τα δικά τους κηπευτικά προϊόντα, καλούνται να υποβάλουν αίτηση μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 10 Απριλίου 2012 στη γραμματεία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας επικοινωνώντας με το τηλ. 2132038154 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Η επιλογή και διάθεση των τεμαχίων θα γίνει βάσει ζήτησης και κοινωνικών κριτηρίων. Στους δικαιούχους που θα επιλεγούν θα παραχωρείται χρονικό περιθώριο ενός μήνα για την έναρξη της καλλιέργειας. Σε περίπτωση μη αγροτικής αξιοποίησης μέσα σε αυτό το διάστημα, η έκταση θα παραχωρείται σε άλλον ενδιαφερόμενο.

Η δράση έχει παιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Ο καλλιεργητής μυείται στη διαδικασία της φύτευσης, της καλλιέργειας και παραγωγής, εκπαιδεύεται και εκπαιδεύει τους οικείους του, αλλά και εισπράττει τους καρπούς της προσπάθειάς του. Συμβάλλοντας στην κοινωνική αλληλεγγύη στο Δήμο μας, ο καλλιεργητής θα διαθέτει ένα μικρό ποσοστό επί της παραγωγής στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ο Δήμος Αμαρουσίου καλεί τις Γεωπονικές Σχολές της χώρας να συνδράμουν τη δράση καθώς ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα μπορούσαν στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της πρακτικής τους άσκησης να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στους καλλιεργητές.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της δημιουργίας δημοτικών λαχανόκηπων ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Ξεκινάμε από αυτό το σημείο και σύντομα θα παραχωρήσουμε στη διάθεση των πολιτών και νέους χώρους φύτευσης σε άλλες γειτονιές της πόλης. Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση αξιοποιούμε ανεκμετάλλευτους και εγκαταλελειμμένους ελεύθερους χώρους, τους καθαρίζουμε, τους διαμορφώνουμε, τους ασφαλίζουμε, τους φυλάσσουμε ομορφαίνοντας τις γειτονιές μας, απλώνοντας, παράλληλα, ένα δίκτυ κοινωνικοποίησης και κοινωνική μέριμνας για τους κατοίκους της πόλης μας. Σε μία εποχή όπου η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς συμπολίτες μας, θέλουμε να τους προσφέρουμε ευκαιρίες για ενεργοποίηση και όχι παραίτηση από τη ζωή, θέλουμε να τους προτείνουμε δημιουργικές διεξόδους».

2 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Καλή μας μέρα

Υπέροχη η ιδέα ! Μπράβο στον Δήμαρχο.

Εγώ παλεύω κάτι ανάλογο σε μικρογραφία στα μπαλκονάκια μου.

Ιδέες κατεβάζει ο νούς από ανάγκη να διώξει το φορτίο των σκέψεων που τον βαραίνουν...
Φιλιά στον "βασιλιά σου" ξεπετάχτηκε τώρα με την Άνοιξη κι αυτός σαν μπουκάκι που βιάζεται ν' ανθίσει έ;;;;

DTK είπε...

Κάτι αντίστοιχο ετοιμάζεται και από το www.gineagrotis.gr
Ηλεκτρονικά, με ένα κλικ, Νοικιάζεις χώρο, φτιάχνεις την σπορά και παραλαμβάνεις σπίτι σου.
Έτσι έχεις καθαρά, βιολογικά προιόντα, σε χαμηλότερες τιμές έως -80% από ό,τι στο σουπερ μάρκετ και παράδοση κάθε εβδομάδα στο σπίτι σου.
Δυστυχώς έχει περιορισμένη προσφορά κτημάτων για αρχή.

Read more: Go to TOP and Bottom