Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Νέος σεισμός 8,1 ρίχτερ! Οι πρώτες εικόνες από τον πρωινό σεισμό των 8,7 ρίχτερ– 7 χώρες εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι

Λίγη ώρα πριν,στις 13:43 ώρα Ελλάδος έκανε νέο Ισχυρότατο σεισμό 8,1 ρίχτερ στην ίδια περιοχή!


Ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία σημειώθηκε πριν λίγη ώρα (στις 11:38 ώρα Ελλάδος) στην Ινδονησία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρο του σεισμού είναι κοντά στον Άτσεx της Ινδονησίας σε θαλάσσια περιοχή.

Το μέγεθος του σεισμού είναι 8,7 Ρίχτερ αλλά και το επίκεντρο σε θαλάσσιο χώρο του Ινδικού Ωκεανού, σήμανε συναγερμό για τη δημιουργία τσουνάμι. Αρχικά ο σεισμός είχε ανακοινωθεί ότι έφτασε τα 8,9 Ρίχτερ όμως αργότερα είπαν πως ήταν 8,7.

Είναι επί της ουσίας στην ίδια περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός πριν οκτώ χρόνια σκορπώντας τον όλεθρο και το θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους (ο τελικός απολογισμός ήταν 186.983 νεκροί, 42.883 αγνοούμενοι, και πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγοι).

Κάτοικοι της περιοχής βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους αναζητώντας καταφύγιο.


Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 308 μίλια νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Μπάντα Άτσεχ.

Οπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Ρόιτερς, ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και τη νότια Ινδία.

Η Γεωφυσική Υπηρεσία της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για καταστροφές από τον σεισμό ή για άνοδο της στάθμης του νερού. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στη μία ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος της Ινδονησίας δήλωσε πως ναι μεν η χώρα είναι σε επιφυλακή, ωστόσο οι πιθανότητα τσουνάμι είναι μικρή.Πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης μάλιστα αναφέρουν ότι το κύμα που κατευθύνεται προς την περιοχή του Άτσεχ δεν θα ξεπεράσει τα 17 εκατοστά. 


Οι αρμόδιες ινδονησιακές αρχές απέστειλαν ομάδα διασωστών στην Άτσεχ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ινδονησίας δεν ύπαρχουν αναφορές για νεκρούς και τραυματίες.


Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, την Αυστραλία, τις Σεϋχέλλες, την Σομαλία, το Ομάν και την Νότια Αφρική, σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης ήδη έχουν ενημερώσει τους κατοίκους στην ακτή Ανταμάν να εγκαταλείψουν την περιοχή υπό τον φόβο επερχόμενου τσουναμι. Η περιοχή είναι η ίδια που είχε πληγεί το 2004.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι της Ινδίας ανακοίνωσε ότι κύματα ύψους έξι μέτρων αναμένονται σε τμήματα της ανατολικής ακτής της χώρας, ενώ μικρότερα κύματα αναμένονται στα απομακρυσμένα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ.


Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες του σεισμού όπως τις κατέγραψε τοπικό κανάλι:




Η περιοχή του Ειρηνικού πλήττεται συχνά από μεγάλους σεισμούς, ωστόσο ο μεγάλος κίνδυνος είναι το τσουνάμι, όπως στην περίπτωση του 2004. Ειδικά οι σεισμοί μεγέθους κοντά στα εννέα Ρίχτερ μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι ύψους πάνω από 10 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom