Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Φωτορεπορτάζ από τη σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης στην πλατεία "5 Ηρώων" στου Ζωγράφου (βίντεο)



Πλατεία Πέντε Ηρώων στου Ζωγράφου!
Ισως η πιο μικρή πλατεία της χώρας με πάρα πολύ μεγάλη ιστορία,άγνωστη στο ευρύ κοινό αφού άπαντες οι υπουργοί παιδείας φροντίζουν να μένει μακριά από τα σχολικά βιβλία η σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας και ιδιαίτερα ό,τι έχει να κάνει με την Εθνική Αντίσταση.

Στις 5 Απριλίου του 1944 στη συμβολή των οδών Παπαδιαμαντοπούλου,Ξενίας και Μικράς Ασίας εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού πέντε μέλη του ΚΚΕ που ήταν κρατούμενοι στις φυλακές Συγγρού.
Οι πέντε Ελληνες πατριώτες κρεμάστηκαν στα δέντρα της μικρής πλατείας με διαταγή του αρχηγού των Ταγμάτων Ασφαλείας και της Αστυνομίας.Η εκτέλεση έγινε ως αντίποινα στο ίδιο σημείο που πριν λίγες μέρες άνδρας του ΕΛΑΣ εκτέλεσε τον λοχαγό των Ταγμάτων Ασφαλείας Κωνσταντίνο Μανωλάκο.
Τα ονόματα των πέντε ηρώων είναι:Αχ.Πλατυμέσης 34 χρόνων,Επ.Βαμβούλης 26 χρόνων,Ευ.Στεργίου 48 χρόνων,Βλ.Αποστολέρης 21 χρόνων και Β.Μπακόπουλος 41 χρόνων!

Οπως κάθε χρόνο το παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ τίμησαν τη μνήμη των Πέντε Κρεμασμένων Αγωνιστών της 5ης Απριλίου του 1944 και όλων των Ηρώων της Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ζωγράφου,με ομιλίες και κατάθεση στεφάνων.

Στον τόπο της θυσίας βρέθηκαν παλαιοί αγωνιστές,σωματεία,σύλλογοι,αντιπροσωπείες και επιτροπές της περιοχής αλλά και νέοι άνθρωποι με τις οικογένειές τους,που έφθασαν εκεί με πορεία από το μνημείο των Ηρώων του δήμου Ζωγράφου μέσω της κεντρικής λεωφόρου Παπάγου.  

Μίλησε ο παλαιός αγωνιστής και πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ,παραρτήματος Ζωγράφου, Λάζαρος Κυρίτσης,ο οποίος εξιστόρησε με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα που συνέβησαν στη μικρή πλατεία πριν 68 χρόνια (δείτε το βίντεο)!
Μίλησε επίσης ο σύντροφος Κώστας  Γιαννόπουλος μέλος του γραφείου της νομαρχιακής επιτροπής  του κεντρικού τομέα της οργάνωσης περιοχής Αττικής του ΚΚΕ.
Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom