Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

H παρέλαση έγινε διαδήλωση στο Ηράκλειο με ρίψη χημικών


Κόσμος εισέβαλε στο χώρο της παρέλασης - Με ρίψη χημικών "απάντησαν" οι αστυνομικοί - Μία προσαγωγή - Παρελαύνουν ... οι πολίτες! - Κανένας βουλευτής στη δοξολογία στον Ι.Μ. Ναό του Αγ.Μηνά και στην κατάθεση στεφάνων 

Πριν καλά καλά ξεκινήσει, διεκόπη η παρέλαση στο Ηράκλειο καθώς, αμέσως μόλις η μπάντα του δήμου πέρασε και παρατάχθηκε,  ένα κύμα κόσμου επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και πετώντας αντικείμενα "εισέβαλε" στον αποκλεισμένο χώρο της παρέλασης. Οι αστυνομικοί απώθησαν τον κόσμο με χρήση χημικών, ενώ αυτή την ώρα ένας "πυρήνας" παραμένει στο ύψος της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ τα ΜΑΤ δεν επιτρέπουν να περάσει κανένας.



Ομάδες από την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, το Συντονιστικό Σωματείων Συλλόγων Γειτονιών, τη Λαϊκή Επιτροπή Κατσαμπά παραμένουν, με το σύνθημα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" να κυριαρχεί. Όσο για τους "επίσημους" αποχώρησαν ... κακήν κακώς...

Έκκληση απηύθυνε δια μικροφώνου ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος "να σεβαστούμε το λαό μας, την παράδοση και την ομοψυχία" και να διεξαχθεί η παρέλαση. Πολίτης κινήθηκε προς το μέρος του Αρχιεπισκόπου, προσπαθώντας να πάρει στα χέρια του το μικρόφωνο, φωνάζοντας κατά των πολιτικών. Η αστυνομία παρενέβη και ο άνδρας προσήχθη.



Εν τω μεταξύ, αλαλούμ επικρατεί στο κέντρο της πόλης, λιμενικοί παρεμβαίνουν στο έργο των αστυνομικών, με την κατάσταση να μοιάζει ανεξέλεγκτη. Κάποιοι εκ των "επισήμων" βρήκαν "καταφύγιο" στην περιφέρεια, ενώ ο κόσμος, ανήσυχος, παίρνει τα παιδιά του και φεύγει, ενώ οι ομάδες των διαμαρτυρόμενων πολιτών, με τα πανό τους ... παρελαύνουν!

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και σε κλοιό χιλιάδων αστυνομικών  για την αποφυγή επεισοδίων, πραγματοποιούνται οι εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821.
 Δεν είναι μόνο το κέντρο της Αθήνας που έχει μετατραπεί σε φρούριο, καθώς μεγάλη ανησυχία επικρατεί για τις μαθητικές παρελάσεις σε όλους τους μεγάλους Δήμους της χώρας, κάποιοι από τους οποίους προχώρησαν ήδη στη ματαίωσή τους, ενώ άλλοι καταργούν τις εξέδρες των επισήμων.

 
Χωρίς εξέδρα επισήμων αλλά και διαχωριστικό διάζωμα η παρέλαση στο Ηράκλειο όπως  αποφασίσθηκε στη διάρκεια σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κρήτης (δείτε εδώ) αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις .

Κλειστό για όλους είναι το τμήμα της  λεωφόρου Δικαιοσύνης (όπου θα γίνει η παρέλαση στο Ηράκλειο) , από το ύψος της Πλατείας Δασκαλογιάννη μέχρι και την είσοδο των Δικαστηρίων.


Σε κλοιό αστυνομικών ήταν και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία, στην οποία πάντως το παρών έδωσαν μόνο ο Αντιπεριφερειάρχης Ε. Κουκιαδάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης , ενώ δεν εμφανίστηκε ούτε ένας από τους βουλευτές του νομού.
Ένταση επικράτησε πριν από λίγα λεπτά στο άγαλμα του Δασκαλογιάννη όπου γίνεται- αντί για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη- η τελετή κατάθεσης στεφάνων . Πολίτες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα  χωρίς όμως να είναι σε θέση να πλησιάσουν κοντά στους εκπροσώπους των φορέων
Και στην Ν. Αλικαρνασσό

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα και στην Νέα Αλικαρνασσό, όπου η παρέλαση γίνεται πριν από αυτήν στο κέντρο του Ηρακλείου, ο αριθμός των αστυνομικών ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά. Μάλιστα και τις εκεί εκδηλώσεις δεν παρέστη κανένας βουλευτής...
Το σχέδιο αποτροπής εκτρόπων κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων περιλαμβάνει από κιγκλιδώματα που θα περιορίζουν την κίνηση και αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας.
Ενδεικτικό των μέτρων ασφαλείας είναι ότι ακόμη και οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την παρέλαση στο Ηράκλειο χρειάστηκαν ειδική διαπίστευση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον χώρο κοντά στους επισήμους.
http://www.cretalive.gr/

Δείτε απ' ευθείας από το ΚΡΗΤΗ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom