Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Σοβαρά επεισόδια χτες το μεσημέρι στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και αντιφασιστική πορεία στην πόλη - Πλήρες ρεπορτάζ και βίντεο


Με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχτηκαν χτες το μεσημέρι 29/3 στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, οι πρυτανικές αρχές εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών «δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, τα οποία προέβησαν σε βιαιότητες σε βάρος φοιτητών και άλλων μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, καθώς και της περιουσίας του Ελληνικού Λαού. Οι Αρχές του Πανεπιστημίου έπραξαν άμεσα το καθήκον τους και τα γεγονότα δεν κλιμακώθηκαν. Καταγγέλλουμε τη βαρβαρότητα που επιδείχθηκε σε χώρο και πρόσωπα με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας και την τρομοκράτηση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Οι ενέργειες αυτές τελικά δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να δημιουργούν ένα σκηνικό που στόχο έχει την απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου».

Πηγές των πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου, μιλούν για τραυματισμούς φθορές και προπηλακισμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν, στις 13:30, ομάδα 15 ατόμων φορώντας κράνη μοτοσικλετιστών, μαύρα μπουφάν και κραδαίνοντας σιδηρολοστούς και καδρόνια, εισέβαλαν στους χώρους των Τμημάτων Μαθηματικού και Φυσικού του ΕΚΠΑ, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και αφού συνεπλάκησαν με φοιτητές χτύπησαν τρεις εξ’ αυτών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Ιατρείο της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Δεδομένου όμως ότι τα τραύματα στο κεφάλι ενός εξ’ αυτών ήταν σοβαρά, κλήθηκε το ΕΚΑΒ προκειμένου να διακομιστεί ο τραυματίας φοιτητής στο νοσοκομείο. Όπως προσθέτουν οι πηγές του Ιδρύματος, στη συνέχεια, η ομάδα των ταραξιών τρομοκράτησε φοιτητές σε αμφιθέατρα και κεντρικούς διαδρόμους χτυπώντας με τους σιδηρολοστούς και τα καδρόνια πινακίδες ανακοινώσεων, τραπέζια κ.λπ.

Επίσης, φωνάζοντας συνθήματα και δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα με τη χρήση πυροσβεστήρων, τους οποίους απέσπασαν από τα αμφιθέατρα του Τμήματος Μαθηματικών. Ακολούθως, μπήκαν στο διπλανό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής προκαλώντας και πάλι προπηλακισμούς και φθορές.

Νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας αρκετοί φοιτητές διαδήλωσαν με μια αντιφασιστική πορεία στην κεντρική λεωφόρο Παπάγου  του Ζωγράφου διαμαρτυρόμενοι και για την επίθεση που δέχτηκαν μέσα στις σχολές τους αλλά και για τα μέτρα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Zografoubloging εκατοντάδες ήταν οι φοιτητές σήμερα το μεσημέρι που διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους του δήμου Ζωγράφου. Είχε προηγηθεί επίθεση ακροδεξιών ομάδων στην φυσικο – μαθηματική σχολή. Στο νοσοκομείο 2 φοιτητές.

Αναλυτικότερα, χθες πυρήνες ακροδεξιών φοιτητικών ομάδων, εμφορούμενες προφανώς από το μεταναστευτοφάφγο κλίμα των δημοκρατικών δυνάμεων που κυβερνούν τον τόπο, προσπάθησαν να στήσουν ταμπλό. Η προσπάθεια αυτή ανακόπηκε (και καλώς) από άλλους φοιτητές.

Έτσι σήμερα σαν απάντηση, οπλισμένοι με πτυσόμενα γκλοπ και φορώντας κράνη καμια 30 από δαύτους ανέβηκε στη φυσικο – μαθηματική σχολή, προκειμένου να χτυπήσουν όποιον μπορούσαν. Πέτυχαν δύο φοιτητές των ΕΑΑΚ στο τραπεζάκι της σχολής και ανυποψίαστοι ως ήταν τους έστειλαν στο νοσοκομείο. Αμέσως μετά εισέβαλαν σε συνέλευση άλλης σχολής όπου και την διέλυσαν. Αμέσως μετά εξαφανίστηκαν.

Σε λίγο χρόνο μαζεύτηκα εκατοντάδες φοιτητές στη φυσικο – μαθηματική σχολή όπου πραγματοποίησαν πορεία ενημέρωσης και καταγγελίας τόσο στις σχολές όσο και στου Ζωγράφου.

Ρεπορτάζ από το 
zografounet για την επίθεση ακροδεξιών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου



Πριν λίγη ώρα μια ομάδα ακροδεξιών κρανοφόρων επιτέθηκε σε φοιτητές στη Σχολή Θετικών Επιστημων στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες 40 κρανοφόροι με ρόπαλα και τσεκούρια εισέβαλαν στην Μαθηματική σχολή και επιτέθηκαν σε μέλη των ΕΑΑΚ, της ΑΡΕΝ και αναρχικούς φοιτητές.
Πολλοί από τους επιτιθέμενους φασιστές ήταν συμφωνα με τις μαρτυρίες μεγάλης ηλικίας -35 ετών- και αρκετά έμπειροι σύμφωνα με τον τρόπο δράσης τους.

Στην συνέχεια οι τραμπούκοι εισέβαλαν στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνταν συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου του Φυσικού και κυνήγησαν τους φοιτητές, διαλύοντας στην πράξη τη συνέλευση. Οι φοιτητές κατάφεραν να διαφύγουν από την πίσω πόρτα της αίθουσας ενώ οι κρανοφόροι απομακρύνθηκαν στη συνέχεια από το πανεπιστήμιο. Τα ακροδεξιά στοιχεία προκάλεσαν υλικές καταστροφές στα τμήματα του Μαθηματικού και Φυσικού.
Κάποιοι φοιτητές κατάφεραν να προβάλουν αντίσταση και συγκρούστηκαν με τους φασίστες.
Μετά το τέλος των συγκρούσεων ακολούθησε αντιφασιστική πορεία στις γύρω απο το πανεπιστήμιο γειτονιές.

Ομάδα φασιστών όμως λίγη ώρα αργότερα επιτέθηκε σε φοιτητές και στην φιλοσοφική σχολή. Με ανακοίνωση της η Χρυσή Αυγή δηλώνει ότι δεν έχουν μέλη της καμία σχέση με τα γεγονότα.

Προκλητική με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι η κάλυψη του γεγονότος από τα ΜΜΕ. Στην πλειοψηφία τους κάνουν λόγο για αντιεξουσιαστές ή κρανοφόρους που επιτέθηκαν σε απλούς φοιτητές, αναπαράγοντας την γνωστή ιδεοληψία για πανεπιστήμια-εστίες εγκληματιών. Μάλιστα πολλοί δημοσιογράφοι δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι είχε προηγηθεί αναίτια επίθεση αναρχικών σε τραπεζάκια φοιτητικής νεολαίας.

Αντιδράσεις από την Αριστερά

Σε ανακοίνωσή της η Νεολαία Συνασπισμού τονίζει "σαράντα ακροδεξιά-νεοφασιστικά στοιχεία εισέβαλαν στη σχολή της Φυσικομαθηματικής, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών, οπλισμένοι με τσεκούρια και λοστούς. Δύο φοιτητές οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένοι, αφού δέχτηκαν την επίθεση των ακροδεξιών ομάδων, οι οποίοι προκάλεσαν και υλικές καταστροφές στα τμήματα του Μαθηματικού και του Φυσικού, παραπέμποντας σε πρακτικές της Χρυσής Αυγής.Είναι προφανές πως οι επιθέσεις αυτές έχουν ως στόχο να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν την αγωνιζόμενη νεολαία, αλλά και να «νομιμοποιήσουν» την αστυνομική παρουσία στις σχολές. Καμία ανοχή στο παρακράτος και το νεοφασισμό. Το φοιτητικό κίνημα θα δώσει τη δική του απάντηση απέναντι σε όλους εκείνους που υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον της νεολαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom