Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι όροι των δανειστών για το "πακέτο" των 230 δισ.-Μόνιμη τρόικα στην Αθήνα, μόνιμος λογαριασμός για το χρέος, μόνιμος και ο γγ Φορολογικών


- Στο ελληνικό Σύνταγμα η άμεση προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους
- Στο αγγλικό δίκαιο η νέα σύμβαση
- Στο 120,5% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2020 - Στο 53,5 το «κούρεμα» των ομολόγων
- Μειώνονται κι άλλο τα επιτόκια των ελληνικών δανείων ως 1,5%
- Τώρα μένει να ψηφιστεί στα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης
- Θα επικυρωθεί η συμφωνία στις αρχές Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής
- Μέσα Μαρτίου αποφασίζει το ΔΝΤ το ποσό συμμετοχής του

Για ακόμη μια φορά, η νύχτα ήταν μακρά. Και δύσκολη για την ελληνική πλευρά. Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία (κυρίως οι δυο τελευταίες) προέβαλαν το ένα εμπόδιο μετά το άλλο για να πουν το μεγάλο «ναι» στο νέο δάνειο για την Ελλάδα.

Η διαπραγμάτευση στο Eurogroup έγινε παράλληλα με τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιδιωτών. Οι Φινλανδοί ζήτησαν κι άλλες εγγυήσεις, όπως και την προηγούμενη φορά άλλωστε. Τις πήραν και πάλι.

Όταν οι υπουργοί Οικονομικών βρέθηκαν να ψάχνουν 6 δισ. ευρώ για να μην τιναχτούν όλα στον αέρα, εμφανίστηκε εμπλοκή. Αλλά ξεπεράστηκε και αυτή. Ο ιδιωτικός τομέας «πείστηκε» να «κουρέψει» τα ομόλογα του κατά 53,5% και όχι κατά 50%, όπως ήταν η αρχική συμφωνία.

Επί της ουσίας, μιλάμε για ένα δάνειο που συνολικά φτάνει τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ: το δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές κατά 53,5%, δηλαδή κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε επίσημα το IIF.

Και φτάσαμε στην πολυαναμενόμενη απόφαση. 
Για να πάρουμε τα 130 δισ. του δεύτερου πακέτου δεχτήκαμε τη μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα και τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, όπου θα υπάρχουν τα χρήματα για να αποπληρώνονται τα χρέη μας και αν περισσέψει τίποτα για οτιδήποτε άλλο, έχει καλώς... Και αυτό θα το κατοχυρώσουμε και Συνταγματικά!

Το Eurogroup, άλλωστε, καλωσόρισε «την πρόθεση της Ελλάδας να εισαγάγει μέσα στους επόμενους δύο μήνες τονομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους. Η πρόβλεψη αυτή θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα όσο το δυνατόν συντομότερα».
Συμφωνήσαμε επίσης να δημιουργήσουμε τη θέση του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων. Η θέση του θα είναι μόνιμη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το νέο σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020, όπως απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του κράτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν, συνοψίζοντας τους όρους που τέθηκαν στην Ελλάδα για να της δοθούν τα 230 δισ. ευρώ.

"Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία" περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία "άνευ προηγουμένου" απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, "ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Όλι Ρεν δήλωσε πως έμαθε ότι ο μαραθώνιος είναι ελληνικό δημιούργημα τα τελευταία δύο χρόνια. Σημαντική χαρακτήρισε τη συμφωνία για την Ελλάδα. Ένα σημαντικό βήμα και για την ευρωζώνη.
"Χρειάστηκαν πολλές ώρες διαπραγμάτευσης.Το πρόγραμμα βασίζεται σε πάρα πολύ αυστηρούς όρους. Μέσω ενισχυμένης παρουσίας της task force που θα υποστηρίζεται από εμπειρογνώμονες των κρατών μελών θα ελέγχεται η τήρηση των όρων, ενώ και ο ειδικός λογαριασμός θα λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να βασίζεται σε επενδύσεις και όχι σε φθηνό χρήμα από δάνεια.
Έτσι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τους όρους για τις επενδύσεις", είπε. 

Η ΕΚΤ σύμφωνα με τον Όλι Ρεν αναμένεται να συνεισφέρει μέσω των holdings των κεντρικών τραπεζών κατά 1,8% του ΑΕΠ. Το υπόλοιπο και πιο σημαντικό κομμάτι του επίσημου τομέα θα προκύψει από την αναδρομική μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων ύψους 1,5%. 
Συνολικά οι μειώσεις αυτές θα επιφέρουν μείωση 4,6% του χρέους ως προς το ΑΕΠ ως το 2020.

Η Κριστιν Λαγκαρντ ανέφερε πως ήταν μια σκληρή διαπραγμάτευση, με το χρέος το 2020 να έχει πέσει από το 129% του ΑΕΠ που ήταν στην αρχή της συνεδρίασης στο 120,5% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, αποκτά τον απαραίτητο χώρο για να επανέλθει με σωστή οικονομική πολιτική στη σωστή πορεία. Όσον αφορά στο ύψος του ποσού με το οποίο θα μετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. 

Το επίπεδο της συμμετοχής του ΔΝΤ θα αποφασιστεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, όταν θα συνεδριάσει ξανά του συμβούλιο διοίκησης. Και το ύψος των χρημάτων που θα δοθούν στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί «από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η συμβολή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ποσόν των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν δεσμεύθηκε ούτε για συμμετοχή κατά τον εν τρίτον του ποσού, στο ύψος δηλαδή στο οποίο ανήλθε η συμβολή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν για μας η πολιτική συμφωνία είπε η Κριστιν Λαγκάρντ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησαν στην τήρηση των όρων, γεγονός που διασφαλίζει την τήρηση της συμφωνίας σε βάθος χρόνου.

Για μία πολύ καλή συμφωνία μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που χαιρέτισε «τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας» και «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη», χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Μάριο Μόντι, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας. 
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom