Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Μπάχαλο στο Δημόσιο με την έναρξη της εφεδρείας - Κινητοποιήσεις από ΠΑΜΕ,ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ


Με προβλήματα και αντιδράσεις άρχισε η υλοποίηση του μέτρου της εφεδρείας. Περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι οδηγήθηκαν στην πόρτα της εξόδου την Δευτέρα 28/11/2011, με την ΑΔΕΔΥ να κάνει λόγο για «αποφράδα ημέρα».
Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας στις 16:00 σήμερα, Τρίτη, ενώ την Πέμπτη ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ οργανώνουν 24ωρη απεργία.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Αλαλούμ στην εφαρμογή της εφεδρείας με ενστάσεις και αιτήσεις εξαίρεσης που θα εξεταστούν τον... Ιούνιο, «εφέδρους» που καλούνται να παραδώσουν τις κάρτες και τις σφραγίδες τους χωρίς ακόμα να τους έχουν επιδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις, άλλους που δεν τους αφήνουν να εργαστούν κι ετοιμάζονται να στείλουν εξώδικα στη διοίκηση, ενώ νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου, σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, απορφανίζονται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Το χάος περιγράφει η Δέσποινα Σπανού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, με δηλώσεις στην «Ε»:

 «Ο νόμος αυτός δεν είναι μόνον κραυγαλέα άδικος και αντισυνταγματικός. Ταυτόχρονα, σε μια αυθαίρετη βάση με κριτήρια μόνον ηλικιακά και προϋπηρεσίας, απολύει χιλιάδες ανθρώπους διαλύοντας τις υπηρεσίες. Η διοίκηση, στην προσπάθειά της να εφαρμόσει τον θεσμό της εφεδρείας, επισπεύδει τις διαδικασίες μη τηρώντας ούτε καν τις προϋποθέσεις που θέτει ο ίδιος ο νόμος. Δεν έχουν εξεταστεί καν οι αιτήσεις εξαίρεσης των εργαζομένων (αυτό θα γίνει αντικειμενικά έπειτα από μήνες), οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν συντάξιμα χρόνια από δυο Ταμεία -που έχουν διαφορετικό όριο ηλικίας- δεν γνωρίζουν πότε θα συνταξιοδοτηθούν, εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται ή όχι, διότι η εντολή να μην εργαστεί κάποιος από τις 28 Νοεμβρίου -ενώ δεν έχει πάρει διαπιστωτική πράξη- αντίκειται στον νόμο. Αν με αυτόν τον τρόπο εφαρμοστούν όλα αυτά δεν θα υπάρχει αύριο στο Δημόσιο, οι υπηρεσίες θα αποψιλωθούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε στο ελάχιστο τους πολίτες».

Στο μεταξύ έκδηλη είναι η αγωνία Ρέππα και ο αγώνας δρόμου των υπηρεσιών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να τηρηθούν έστω και στο πάρα πέντε οι προθεσμίες που θα στείλουν τελικά τους 20.000 έφεδρους υπαλλήλους του Δημοσίου στο σπίτι τους.

Ετσι χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έστειλε mail σε όλους του υπουργούς, με το οποίο τους καλούσε να επιδείξουν «προσωπικό ενδιαφέρον» προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία της εφεδρείας, ενημερώνοντάς τους ταυτόχρονα ότι η προθεσμία για την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων προς τους μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου εξέπνευσε χθες.

Ταυτόχρονα τιτάνιο αγώνα για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα πραγματοποιούν οι υπηρεσίες του υπουργείου, οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις γι' αυτό το θέμα με όλους τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, με κεντρικό συντονιστή τη γενική γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ευσταθία Μπεργελέ.

Κοινή είναι όμως η αίσθηση ότι παρά το γεγονός ότι χθες έληγαν οι σχετικές προθεσμίες και ήταν η τελευταία ημέρα κατάρτισης των καταλόγων με τους έφεδρους, υπηρεσίες και φορείς δεν ήταν έτοιμοι ούτε είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής των διαπιστωτικών πράξεων σε όλα τα υπουργεία.

Η μεγαλύτερη δυσκολία στη διαδικασία της εφεδρείας αναμένεται να σημειωθεί με τους υπαλλήλους που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου, οι οποίοι έχουν κληθεί να δηλώσουν με υπεύθυνη δήλωσή τους τον πραγματικό συντάξιμο χρόνο τους όχι μόνο στις υπηρεσίες που υπηρετούν, αλλά και την προϋπηρεσία τους σε άλλους φορείς. Αρκετοί εργαζόμενοι, ύστερα και από παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών φορέων, αρνήθηκαν να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις, «μπλοκάροντας» με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία ελέγχου των στοιχείων με τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να προχωρήσει η εφεδρεία.

Προς αντιμετώπιση αυτού του γεγονότος ο κ. Ρέππας έδωσε κατευθυντήριες γραμμές στις αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού να αποστείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία άμεσα -και πάντως όχι μετά τις 28 Νοεμβρίου 2011- αναλυτικές καταστάσεις με τα στοιχεία των υπαλλήλων που και έχουν γεννηθεί πριν και μέχρι το έτος 1958 με δεδομένο ότι αυτό το προσωπικό ενδεχομένως να πληροί τα έτη ασφάλισης για την ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία.

Στο μεταξύ, σοβαρές ανησυχίες υπάρχουν ήδη για την εύρυθμη λειτουργία πολλών υπηρεσιών, καθώς απορφανίζονται από έμπειρο προσωπικό φορείς που ήδη παρουσίαζαν ελλείψεις και πριν από την εφαρμογή της εφεδρείας. Ωστόσο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διατείνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση να γίνουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή του μέτρου, χωρίς όμως να αποκλείεται να σημειωθούν μικροαλλαγές, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που θα κριθεί η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών. Τις περιπτώσεις αυτές αναμένεται να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο-σκούπα που ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σχολιάζοντας το θέμα της εφεδρείας ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης υπογράμμισε με δηλώσεις του ότι το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας οδηγείται σε αποτυχία. Οι οριζόντιες περικοπές, τονίζει ο κ. Ζαφειριάδης, απλώς διαλύουν τη δημόσια διοίκηση και το κράτος. Δεν επιτυγχάνουν τον περιορισμό του δημόσιου τομέα, αλλά ούτε την αποτελεσματική μείωση των δαπανών και των ελλειμμάτων του κράτους που συνεχίζουν να αυξάνονται και να καλύπτονται από την άδικη υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom