Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Ο ελληνικός "σύνδεσμος" του Τζορτζ Σόρος στην Αθήνα!«Κωδικός Αντίπαρος»


Όταν στο γάμο σου κουμπάροι είναι δυο μέλη της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου που καταρτίζει κάθε χρόνο το «Forbes» και καλεσμένοι πρώην πρωθυπουργοί, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της οικονομικής ζωής του τόπου, τότε σίγουρα κάτι κάνεις σωστά.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Τις τελευταίες ημέρες το όνομα του Στέλιου Ζαββού έγινε γνωστό ως εκείνο του μεσολαβητή για τη συνάντηση του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, ο Έλληνας οικονομολόγος, διεθνής επενδυτής και ενεργό μέλος του ελληνοαμερικανικού λόμπι, θεωρείται και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού ως άνθρωπος δύσκολων αποστολών, λειτουργώντας συχνά ως «σύνδεσμος» μεταξύ διαφορετικών πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τον δαιμόνιο financier κάνουν λόγο για μια προσωπική ατζέντα που περιλαμβάνει ορισμένους από τους ισχυρότερους ανθρώπους στα σημαντικότερα κέντρα αποφάσεων. Ο -μεταξύ άλλων- πρόεδρος του Harvard Business School Club of Greece διοργανώνει συχνά δείπνα εργασίας και εκδηλώσεις με διεθνές ενδιαφέρον.

Πρόσφατα σε ανάλογη εκδήλωση στο Μανχάταν συζητήθηκε το θέμα της ραγδαίας οικονομικής και πολιτικής ανέλιξης της Κίνας στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών του 21ου αιώνα. Συνδαιτυμόνες ήταν, μεταξύ άλλων, ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Αι Μπαοντόνγκ, τραπεζίτες και υψηλόβαθμα στελέχη του διεθνούς χρηματοοικονομικού κλάδου.



Σε άλλες περιπτώσεις τα events του Σ. Ζαββού τίμησαν με την παρουσία τους νομπελίστες οικονομολόγοι, όπως ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο Νουριέλ Ρουμπινί αλλά και ο γνωστός επενδυτής Τζον Πόλσον. Το όνομα του τελευταίου είχε γίνει ουκ ολίγες φορές πρωτοσέλιδο στον ελληνικό Τύπο, έπειτα από την αποκάλυψη των «Financial Times» για τη συμμετοχή του μαζί με την Goldman Sachs πέρυσι τον Ιανουάριο στο διαβόητο «δείπνο των κερδοσκόπων» που επί μήνες σόρταραν το ευρώ, τζογάροντας συγχρόνως πάνω στα ασφάλιστρα κίνδυνου του ελληνικού χρέους (CDS). Λεπτομέρεια με σημασία: Λίγο καιρό αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, ένα άλλο δείπνο στο ξενοδοχείο Plaza Athenee» στο Upper East Side του Μανχάταν έφερε στο ίδιο τραπέζι τον Τζον Πόλσον με τον Τζορτζ Σόρος...

Πάντως, η πρόσφατη εκδήλωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με ομιλητή τον Τζορτζ Σόρος προκάλεσε αίσθηση και για ακόμα έναν λόγο. Το παρασκήνιο θέλει τον μεγαλοεπενδυτή (με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται στα 14,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το «Forbes») να βρίσκεται την ίδια ημέρα στην Τουρκία για τις εργασίες του συνεδρίου της οργάνωσης International Crisis Group.

Η πρόσκληση, ωστόσο, από τον κουμπάρο του, Στ. Ζαββό, και η υπόσχεση ενός ραντεβού με τον πρωθυπουργό έβαλαν τον μεγαλοεπενδυτή στο αεροπλάνο με κατεύθυνση την Αθήνα. Οι φήμες θέλουν να μην είναι η πρώτη φορά που Σόρος και Γ. Παπανδρέου συναντώνται σε ελληνικό έδαφος, με τον πρωθυπουργό να έχει επισκεφθεί συχνά την οικία Ζαββού, σε έναν από τους ακριβότερους δρόμους της Αθήνας...

Ο Έλληνας οικονομολόγος και ενεργό μέλος του ελληνοαμερικανικού λόμπι θεωρείται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού άνθρωπος δύσκολων αποστολών.

«Κωδικός Αντίπαρος»

Πώς, όμως, ένας Έλληνας με σπουδές στην Αμερική και απόφοιτος εν έτει 1982 του τμήματος διοίκησης επιχειρήσεων του Harvard κάνει «κουμπαριά» με έναν από τους διασημότερους επενδυτές στον κόσμο, γνωστό ως τον «κερδοσκόπο που γονάτισε την Τράπεζα της Αγγλίας»; Ο μύθος θέλει ως συνεκτικό δεσμό την... Αντίπαρο.

Εκεί ο Ελληνοαμερικανός εφοπλιστής Πέτρος Παππάς (ιδιοκτήτης της Oceanbulk και εκ των μετόχων -μέχρι νεοτέρας- της ΠΑΕ ΑΕΚ) είχε πραγματοποιήσει μια σημαντική οικιστική επένδυση, η οποία προσέλκυσε αγοραστές ακόμα και από το Χόλιγουντ.

Μέσω ενός Αμερικανού κινηματογραφικού παραγωγού, ο οποίος, τελικά, απέκτησε σπίτι στο νησί από τον εφοπλιστή (αργότερα ήρθε και ο... Τομ Χανκς), ο Ζαββός, στενός φίλος του Π. Παππά (ο τελευταίος, μάλιστα, μετέχει και στο δ.σ. της Zeus, της εταιρείας του Στ. Ζαββού), ήρθε σε επαφή με τον γνωστό μεγαλοεπενδυτή. Και, επειδή ο κόσμος είναι μικρός, ακόμα ένας πρώην συνεργάτης του Τζορτζ Σόρος, ο Μίλτος Καμπουρίδης της Dolphin Capital, βρέθηκε να έχει συγγενικούς δεσμούς (η αδελφή του, Κάλια, είναι παντρεμένη με τον Κώστα Μπακογιάννη) με τις οικογένειες Μπακογιάννη και Μητσοτάκη, με τις οποίες ο Στέλιος Ζαββός διατηρεί στενές σχέσεις.

Στον γάμο του, άλλωστε, τον Μάιο του 2006, με τη Σοφία Δοξιάδη, κόρη του γνωστού αρχιτέκτονα, με κουμπάρους τον Στ. Χατζηιωάννου και τον Τζ. Σόρος, επίτιμοι καλεσμένοι ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, καθώς και πρώτης γραμμής πολιτικοί, εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

Με τη δύναμη του Δία

Κινούμενος μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, τα τελευταία χρόνια ο Στέλιος Ζαββός αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Zeus Capital Partners.

Μια από τις επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί αφορά οικιστικά συγκροτήματα στη Ρουμανία, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ο Έλληνας οικονομολόγος έχει επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές και τη Βουλγαρία, προς διερεύνηση των εκεί επενδυτικών συνθηκών. Η δραστηριοποίηση του financier στον χρηματοοικονομικό τομέα χρονολογείται από την εποχή της οργάνωσης και σύστασης της εμπορικής τράπεζας Interbank of New York, η οποία το 2004 πουλήθηκε στη Marathon Bank, συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς. Νωρίτερα είχε διατελέσει στέλεχος της Citibank και Johnson & Johnson, ενώ αργότερα προχώρησε στην ίδρυση της επενδυτικής εταιρείας στον τομέα των ακινήτων Continental American Capital.

3 σχόλια:

καρφίτσα είπε...

Και μετά πέρασε η μπουλντόζα και μας ισοπέδωσε όλους, προκειμένου ο κ. Ζαβός να χτίσει και μετά να μας πουλήσει.

Πώς πέσαμε βρε παιδί μου στα νύχια αυτής της συμμορίας;;

zeidoron dtsoukas είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ Ιdiadromi!Να είστε καλά και σεις και να περάσετε όμορφα το Πάσχα!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Καρφίτσα ιδού το ερώτημα!
Ολα αυτά μελετούνται και οργανώνονται βήμα βήμα πριν από μας για μας!
να είσαι καλά,Καλή Ανάσταση και καλή απελευθέρωση!

Read more: Go to TOP and Bottom