Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Οι προβληματικές λύσεις προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα....


Γράφει ο Γρηγόρης Ζωγραφάκης

Είναι κάτι λιγότερο από ένα χρόνο όταν ο Υπουργός Οικονομικών έδινε δύο σαφέστατες διαβεβαιώσεις….Η πρώτη αφορούσε το περιορισμό του ελλείμματος και η δεύτερη ήταν η έξοδος στις...... Αγορές μέσα στο 2011….
Το έλλειμμα βάσει πληροφοριών θα ξεπερνάει για το 2010 το 10%,(θα ανακοινωθεί επισήμως τη Πέμπτη από τη Εurostat) και μετά το τριπλό χαστούκι της Μοοdys
που προηγήθηκε ,ο Υπουργός των Οικονομικών ανέβαλλε την έξοδο στις Αγορές για το 2012… Το πρόγραμμα έχει καταρρεύσει και η χώρα μοιάζει ακυβέρνητη παρά τα Υπουργικά Συμβούλια και τις διαβεβαιώσεις γιατί όλα τελικώς διαψεύδονται….
Το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί όλα «στεγνώνουν» και αν δεν έχεις έσοδα όσες περικοπές κι αν κάνεις είναι αδύνατον να αποπληρώσεις…..
Φυσικά αυτό το πρόβλημα προσπαθούν να το λύσουν με την «αξιοποίηση του ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας»(θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο καθ’ ότι τον θεωρώ πολύ πιο δόκιμο από αυτούς που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση και οι Δημοσιογράφοι θέλοντας να ωραιοποιήσουν απλά μια χάλια κατάσταση)…
Σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις όμως, συνέβη και στην Αργεντινή πριν κάποια χρόνια, πάνω στην μανία εισροής χρήματος όλα δίδονται επί πινακίου φακής και σε πολλές περιπτώσεις στο ένα δέκατο της αξίας…….Επίσης μη ξεχνάμε ότι οι τιμές των μετοχών αυτών των εταιρειών είναι υποτιμημένες λόγω της βύθισης των χρηματιστηριακών δεικτών κάτι που ενθαρρύνει μεν τους αγοραστές αλλά ουσιαστικά δεν αντικατοπτρίζεται η πραγματική τους αξία….
Οπότε για άλλη μια φορά θα καταφέρουν οι αρχιτέκτονες του προγράμματος να επιφέρουν μεγαλύτερη ύφεση στη μεσαία τάξη την οποία πλέον δε μπορεί να αντέξει η κοινωνία….
Μήπως λοιπόν θα ήταν καλύτερο να γυρίσουμε στο εθνικό νόμισμα χωρίς να χρεοκοπήσουμε…; Εφ’ όσον δεν πληρούμε πλέον τη Συνθήκη για την Ευρωζώνη καλό είναι ,πριν μπούμε σε δυσσάρεστες περιπέτειες ,να επιστρέψουμε στο εθνικό νόμισμα, να το υποτιμήσουμε ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να αλλάξει το εμπορικό ισοζύγιο…Και όταν με το καλό πληρούμε και πάλι τις προυποθέσεις αυτές να «ξανακλειδώσουμε» μια ισοτιμία και να μη κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος…Φυσικά η χώρα μας θα πληρώνει το χρέος της σε ευρώ και με το ταυτόχρονο εξορθολογισμό σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να ενταχθούμε ξανά στην Ευρωζώνη χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, πιο ανταγωνιστικοί και πιο μυαλωμένοι από ότι πριν…..
από pikri-sokolata.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom