Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ισχυρή έκρηξη σε διυλιστήριο του Ιράκ, τέσσερις οι νεκροί


Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σήμερα στο διυλιστήριο Μπαϊτζί, στην επαρχία Σαλαχεντίν του Ιράκ, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να τεθούν εκτός λειτουργίας. Τουλάχιστον τέσσερις είναι οι νεκροί.

Η επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, αμέσως μετά την έκρηξη ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, που τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από πέντε ώρες.

Σύμφωνα με το BBC, το διυλιστήριο Μπαϊτζί είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα της χώρας. Τα άλλα δύο βρίσκονται στη Βαγδάτη και τη Βασόρα. Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου υπολογίζεται στις 150.000 βαρέλια.Το διυλιστήριο παράγει 11 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης, 7 εκατομμύρια λίτρα βενζένιου και 4,5 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης κάθε μέρα.

Κατά το παρελθόν τον έλεγχο του διυλιστηρίου τον είχε η Αλ Κάιντα και μέσω αυτού χρηματοδοτούσε τους αντάρτες.

«Η λειτουργία του διυλιστηρίου σταμάτησε. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια για ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε στο Reuters ο κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχεντίν, Αχμέντ αλ Τζουμπουρί.

Σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο, για την αποκατάσταση των ζημιών θα χρειαστεί πολύς χρόνος και όχι απλώς λίγες ημέρες. Ωστόσο, τμήματα του διυλιστηρίου ίσως επαναλειτουργήσουν σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom