Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Η υπουργός Εργασίας ανοίγει πόρτες και παράθυρα για την ιατρική κάλυψη των ανέργων από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, προς τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Η υπουργός πρότεινε να συμπράξουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας για την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης κυρίως στους ανέργους και για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των δαπανών.

Η κ. Κατσέλη μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου «The Future of Insurance in Greece», που διοργάνωσαν οι Financial Times, ταράζει τα νερά και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης προτείνοντας ως πρώτο βήμα τη συνεργασία για την κάλυψη ανέργων αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι σήμερα δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ήδη το υπουργείο εργασίας έχει κάνει έρευνα αγοράς σε προγράμματα ασφάλισης που υπάρχουν στην αγορά για το κόστος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης περίπου 300.000 ανέργων το οποίο εκτιμάται ότι κυμαίνεται συνολικά σε 12 με 15 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να κάνει διαγωνισμό και να αναθέσει, σε όποιον δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό δώσει την καλύτερη προσφορά, την πρωτοβάθμια περίθαλψη σε πρώτη φάση των ανέργων αλλά και άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

3,5 – 5 ευρώ το μήνα το κόστος για κάθε άνεργο

«Το κόστος για τον κάθε άνεργο - τόνισε η κ. Κατσέλη - είναι 3,5 με 5 ευρώ το μήνα και θα μπορούσαμε με λίγα χρήματα να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο».

Πρότεινε επίσης να συνεργαστούν τα αρμόδια υπουργεία με τις ιδιωτικές εταιρίες για την μείωση του κόστους των δαπανών υγείας στις χρόνιες παθήσεις και τα ατυχήματα που είναι δυσβάσταχτο για τα ταμεία.

Δηλαδή, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα μπορούσαν μετά από διαγωνισμό να αναλάβουν το συγκεκριμένο κόστος ετησίως.

Μείωση εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής

Παράλληλα θα μπορούσε το υπουργείο με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να ανταλλάξουν εμπειρία και τεχνογνωσία στο επίπεδο του ελέγχου και της είσπραξης των εισφορών, προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.

Την πρόταση της Λούκας Κατσέλη αποδέχθηκε ο εκπρόσωπος των ασφαλιστικών εταιρειών κ. Μίνως Μωυσής.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι σε μια περίοδο που τα σωρευτικά χρέη των δημόσιων νοσοκομείων είναι περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ και πολλά ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο κόκκινο λόγω έλλειψης κονδυλίων, ο ιδιωτικός τομέας ασφάλισης μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες με το δημόσιο μπορεί να συμβάλλει με θετικό τρόπο στην αντιμετώπιση των αναγκών των ανέργων.

Για ανατροπές στην δημόσια υγεία που υπονομεύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης κάνουν λόγο τα συνδικάτα.
http://www.protothema.gr/

4 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Τελικά ποιος έχει δίκαιο;

Ανώνυμος είπε...

Ν. Τσούκαλης: Επικίνδυνη η επένδυση στον Αστακό

Μιας εξαρχής, ως Δημοκρατική Αριστερά δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε ξένες επενδύσεις να έλθουν, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Παρατηρούμε όμως μια πανικόβλητη κυβέρνηση να λέει «Ναι σε όλα» χωρίς να αξιολογεί τις επιπτώσεις (που μπορεί να αποδειχτούν μη αναστρέψιμες) με κίνδυνο να υποθηκεύσει με τις επιλογές της, το μέλλον της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει αδιακρίτως «ναι» σε κάθε μια επένδυση που προτείνεται. Αναφέρομαι στην επένδυση του Κατάρ, που κύριο μέγεθός της αποτελεί η Μονάδα LPG στον Αστακό, ισχύος 1.000 MW. Θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας! Η συγκεκριμένη επένδυση αλλάζει άρδην τον διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού, αλλά και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής, μετατρέπει την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο μεγάλης μάλιστα επικινδυνότητας. Το LPG δεν είναι ένα «αθώο» αέριο. Δεν είναι το φυσικό αέριο.Είναι το υγραέριο! Γι' αυτό και υπάγεται στην οδηγία «Σεβέζο» ως επικίνδυνη βιομηχανική εγκατάσταση (κίνδυνος από έκρηξη, με επιπτώσεις σε ακτίνα χιλιομέτρων).
Η απόλυτη ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων δεν μπορεί να μετατρέψει τη χώρα μας σε τόπο εγκατάστασης τέτοιων επιχειρήσεων που καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν επιδιώκει να αποδεχθεί στο έδαφός της (το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να προορίζεται για εξαγωγή στην Ιταλία!)
Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Φοίβο όταν πληρώνεις επι 32 συναπτά έτη τις εισφορές σου στο ΙΚΑ και τα δέκα τελευταία χρόνια ένα ποσόν που αν το έβαζες στην Τράπεζα θα είχες μια περιουσία δεν ψάχνεις ποιος έχει!Απαιτείς τις παροχές που προκύπτουν απ' αυτά που κατέβαλες στο ακέραιο από ένα Ιδρυμα που λέγεται ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ.
Ολα τ' άλλα είναι εκ του πονηρού κατ' εμένα!
Καλό Σαββατοκύριακο!

zeidoron dtsoukas είπε...

@Ανώνυμος,αγαπητέ φίλε στην υπόθεση του Αστακού έχουμε αναφερθεί πολλάκις και διεξοδικά και μάλιστα από την αρχή.Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;
Καλό Σαββατοκύριακο!

Read more: Go to TOP and Bottom