Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ισχυρότατος σεισμός στη Νέα Ζηλανδία

Εκτεταμένες ζημιές υπέστη η πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας από το σεισμό των 7,4 βαθμών, ο οποίος ισοπέδωσε κτήρια, κατέστρεψε δρόμους και προκάλεσε διακοπές στο ηλεκτρικό, υδατικό και αποχετευτικό δίκτυο.
Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου ήταν 30 χιλιόμετρα δυτικά της μεγαλύτερης πόλης του Νότιου Νησιού, σε εστιακό βάθος 33 χιλιομέτρων, έγινε στις 4:35 του Σαββάτου τοπική ώρα (19:35 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας). Η έκταση των ζημιών δεν θα γίνει γνωστή πριν από το ξημέρωμα, ανέφεραν πληροφορίες.

Μετασεισμοί εξακολουθούσαν να ταρακουνούν το Κράιστσερτς καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κατακλύζονταν από τηλεφωνήματα και η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Η αστυνομία απέκλεισε τον κεντρικό εμπορικό τομέα, όπου οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από την πτώση των προσόψεων κτηρίων που κατέρρευσαν και από σπασμένα τζάμια.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς και δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.

update(10:00):από το blog της Ελληνίδας ARTANIS  που ζει μόνιμα στη Νέα Ζηλανδία.
Έκτακτη επικαιρότητα:
Στις 4.30 το πρωί, το Christchurch, το Ashburton και οι γειτονικές περιοχές, χτυπήθηκαν από σεισμό 7.1 ρίχτερ...Οι ζημιές είναι πολλές, αλλά δεν υπάρχουν νεκροί παρά μόνον ένας τραυματίας, σε σοβαρή κατάσταση...Το επίκεντρο βρισκόταν στην περιοχή Rakaia, 30 χλμ μακριά από το Christchurch...
Είμαστε όλοι καλά, το ρεύμα στο σπίτι επανήλθε 10 ώρες μετά την δόνηση... Η κυκλοφορία απαγορεύτηκε σε όλη την πόλη με ισχύ 12ώρου: 7 το απόγευμα απόψε, έως 7 το πρωί αύριο, λόγω των ισχυρών μετασεισμών και των φόβων για λεηλασίες στα κατεστραμμένα καταστήματα...Στη φωτό η κατεστραμμένη Κοπτική εκκλησία, στην περιοχή του Edgeware...

6 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Καλημέρα Δημήτρη,

πολύ ισχυρός σεισμός κι ελπίζω να υπέστησαν μόνο υλικές ζημιές.
Έχουμε και μια φίλη blogger που ζει εκεί με την οικογένειά της την Artanis.

THANASIS MAKEDONAS είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ

zeidoron dtsoukas είπε...

Βάσσια μου έχεις απόλυτο δίκιο,δεν το είχα σκεφτεί,σ' ευχαριστώ που μου το θύμησες.Ηδη επισκέφτηκα το blog της ARTANIS και αντέγραψα την έκτακτη επικαιρότητα που είχε αναρτήση.Ευτυχώς δεν υπάρχουν όπως γράφει θύματα εκτός από έναν σοβαρά τραυματία.Πάλι καλά γιατί απ' ότι φαίνεται οι υλικές ζημιές είναι τεράστιες.
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Θανάση απ' ότι γράφει η Artanis που ζει εκεί δεν υπάρχουν θύματα κι αυτό είναι ευχάριστο!
Χαθήκαμε φίλε,είχα κατέβει στο νησί κάμποσες μέρες και με το ζόρι κατάφερνα να κάνω καμιά ανάρτηση.
Τι γίνεται όλα καλά,έγινες ξανά παππούς;Καλό Φθινόπωρο επίσης και τώρα που χειμωνιάζει θα τα λέμε συχνότερα!

Artanis είπε...

Αγαπητέ zeidoron, ευχαριστώ για την αναφορά και το λινκ...
Τα πράγματα πάνε καλύτερα, αν και αύριο αναμένουμε ισχυρή καταιγίδα, στην περιοχή, που θα ταλαιπωρήσει όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης (και είναι πολλοί). Είμαστε όμως ψύχραιμοι και αισιόδοξοι πώς όλα θα πάνε καλά...
Καλημέρα σου από ΝΖ...

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Artanis χαίρομαι που είστε καλά και θαυμάζω την ψυχραιμία σας και την αισιοδοξία σας!
Μακάρι όλα να πάνε καλά,ειδικά τώρα στις πρώτες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Χαιρετίσματα από την Αθήνα!

Read more: Go to TOP and Bottom