Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Η εκτροπή του Αχελώου στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο






Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3053/2009 απόφασή της διαβίβασε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 14 ερωτήματα που αφορούν την εκτροπή του Αχελώου ποταμού. Είναι η έβδομη στη σειρά απόφαση του ΣτΕ μετά από προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την υπόθεση της παράλογης εκτροπής του Αχελώου.

Στο ΣτΕ έχουν καταθέσει αιτήσεις η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχου και Οινιάδων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγροτών και οικολογικές οργανώσεις, ζητώντας να ακυρωθεί: 1) η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκτροπή του Αχελώου. 2) η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που ανέθεσε και πάλι στην εταιρεία "Μηχανική" την αποπεράτωση του φράγματος Συκιάς που αποτελεί μέρος της εκτροπής του Αχελώου.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την εν λόγω απόφασή της, ερωτά, μεταξύ των άλλων, αν επιτρέπεται η μεταφορά ύδατος από μια Περιοχή Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΠΛΑΠ) σε γειτονική ΠΛΑΠ και εάν αυτή η μεταφορά ύδατος, εκτός από την κάλυψη αναγκών ύδρευσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παραγωγή ενέργειας.

Ακόμα, οι Έλληνες δικαστές ερωτούν το ΔΕΚ αν μπορεί να γίνει η εκτροπή του Αχελώου χωρίς τον προβλεπόμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στρατηγικό σχεδιασμό για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου και αν μπορεί να προχωρήσει η εκτροπή χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom